> agenda

Agenda

 
10 januari 2017, 12:00 uur

Blinde Vlekken

Buitengoed Fredeshiem

‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…’ , dat is het thema van de vrouwenretraite die van 24 tot en met 26 maart plaatsvindt in Buitengoed Fredeshiem onder leiding van: ds. Iris Hasselbach-Jongsma, ds. Margreet Eberwijn-Verveld en Marbo Hieminga.  Ze gaan hiermee in op het doopsgezinde jaarthema: ‘Blinde Vlekken’. Iris Hasselbach – Jongsma vertelt wat daarmee bedoeld kan worden? En wat gebeurt er als je die gaat zien?

 “Spreek je wel eens mensen die tegen gerechtigheid en vrede zijn? Niemand is daar toch tegen? Maar waarom is er dan toch zoveel onrecht, onvrede en polarisatie? Wat gebeurt er als daar licht op valt?

Blinde vlekken, zwarte gaten en dode hoeken zijn fysiek aantoonbaar. Een blinde vlek is bijvoorbeeld letterlijk een deel van het netvlies achter in het oog. Maar psychologisch zijn ze lastig aan te tonen, omdat elke mens geneigd is de wereld door de waas van de eigen ideeën en aannames te zien. Maar in hoeverre zijn ze van ons zelf? Hoeveel is aangeleerd en cultureel bepaald? Vaak is dat wat voor ons ‘buiten’ is, het panorama van ons innerlijk. Oftewel een projectie van de geest.

Dat is niet ‘slecht’ of per definitie ‘goed’. Want als we die ‘zeef’ niet zouden hebben dan zouden we in de wereld ‘verzuipen’. Maar wij ervaren in ons leven wel hoe geestverruimend het kan zijn om je bewust te worden van waar en hoe dit fenomeen een dode hoek vormt in je zelfkennis. Hoe boeiend wordt het leven als we in de spiegel van de wereld om ons heen ook onszelf durven zien? Zoals ook veel Bijbelverhalen een spiegel zijn en ons kunnen ontregelen wanneer we ons inleven in de personen, situaties, rollen.

Dat kan ons inzicht geven in onszelf (innerlijk oog), de ander en de wereld om ons heen.
Dat wat aan het licht komt kan zo licht worden. Blinde plekken die in en aan het licht komen verruimen ons lijf en onze blik. Onze ogen zien dan misschien meer dan datgene wat voorhanden is.”

Klik hier voor meer informatie.


Terug
  Meer informatie  
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl