> nieuws

Nieuws

 
17 januari 2017

Plezier in preken

‘Ik had mee willen doen aan de cursus voor jonge lekenprekers, maar daar was ik te oud voor. Dus was ik erg blij met deze mogelijkheid’, zegt een van de deelnemers aan de Lekenprekerscursus in Rotterdam. Die werd georganiseerd door de GDB en de Doopsgezinde Zending voor de Ring Zuidwest Nederland.

Het is 8 december, we zitten in de doopsgezinde kerk in Rotterdam. Alle acht deelnemers hebben hun preek laten horen en deelnemers en docenten evalueren samen de cursus. Een greep:

‘Het is fijn én leerzaam om feedback te krijgen zowel van de docenten als van de medecursisten.’ De deelnemers hebben allemaal wel enige ervaring met het voorgaan in een kerkdienst, maar dan krijg je niet vaak zulke goede en gerichte feedback.

‘Ik heb nu meer vertrouwen gekregen om eigen teksten te maken.’ De meeste deelnemers aan de cursus hebben ook in het verleden wel toerusting gekregen. Als je een dienst voorbereidt zijn er veel mooie teksten beschikbaar, maar we hebben ervaren hoeveel sterker het overkomt als je vanuit je eigen beleving je overweging of je gebed maakt.

‘Het is inspirerend les te krijgen van zulke enthousiaste docenten!’ In het najaar kwam de groep onder leiding van vier enthousiaste en deskundige docenten zes woensdagavonden bijeen. Afke Maas-Smilde had voor ons een tienstappenplan voor bijbeluitleg en liet ons dat stappenplan toepassen bij het maken van een overweging. Dit is echt haar passie en ze had ons nog veel meer willen vertellen. Wie weet komt dat nog eens in een vervolgcursus. ‘Tijd te kort’ gold ook voor de andere docenten.

Machteld van Woerden bracht als theoloog en zangeres haar enthousiasme over liturgie en hymnologie over en liet ons heerlijk zingen. Yko van der Goot en Renata Barnard begeleidden ons bij het maken van gebeden. Een mooie avond waar ieder zijn of haar gebed voorlas. Heel persoonlijk en soms aangrijpend.

Yko lichtte ook zijn visie op liturgie aan ons toe: ‘Liturgie is een heilig spel dat het hele jaar door gespeeld kan worden. Een spel om met ernst, maar liefst ook met enige lichtheid, te spelen. Want we spelen in het licht van God. Binnen de regels van het spel is plaats voor bidden, zingen, spreken, stil zijn en luisteren.’

‘Het was fijn dat het een actieve cursus was, waarin we veel praktische tips kregen en met elkaar konden uitwisselen.’ Meteen op de eerste dag kregen we de opdracht een dienst voor te bereiden; dat was de rode draad door de cursus. Het commentaar van de docenten zorgde ervoor dat er uiteindelijk acht mooie diensten tot stand kwamen. En de praktische tips over houding en microfoongebruik zorgen ervoor dat die straks ook helemaal uit de verf gaan komen.

‘Ga je ermee door?’ Op die vraag werd unaniem bevestigend geantwoord. De meesten gaan binnen de eigen gemeente aan de slag, maar er zijn ook twee deelnemers die door andere gemeenten kunnen worden uitgenodigd.

Deze cursus smaakte naar meer. Misschien komen er korte verdiepende cursussen. We zijn de GDB en de Doopsgezinde Zending heel dankbaar voor dit mooie initiatief en raden de cursus van harte aan bij iedereen die ook altijd al had willen voorgaan.

Hermine Dekkers (een van de cursisten) / foto: Renata Barnard


Terug
  Meer informatie  
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl