> nieuws

Nieuws

 
20 september 2018

Groot feest Gemeenschap voor Doopsgezind Broederschapswerk.

Op 2 juni vierde de GDB haar 101-jarig jubileum in Dopersduin. Zij wilde afscheid nemen van de vereniging en overgaan naar de nieuwe stichting GDB.
Dat dit feest op Dopersduin werd gehouden is niet verwonderlijk. De GDB heeft dit huis mede opgericht in 1932, na de broederschaphuizen in Elspeet en Steenwijk.
In een verslag uit 1932 lezen we het volgende:
‘Of Schoorl dan de bosgeuren van Elspeet en Fredeshiem mist? Allerminst. Of Schoorl dan alleen de frisse wind en het geluid der vrije vogels heeft?, nog veel minder. Ieder heeft met elkander een groot stuk „sfeer" gemeen, maar wie de geestelike weg in deze in­richtingen heeft leren kennen, verstaat dat ieder (...) zijn eigen taak heeft en in het geluid van ieder een eigen accent wordt ge­hoord’.

 Op die plek kwam een vijftigtal Doopsgezinden bijeen. Het leek wel een reünie van oud-DJB-ers, van leden van de DVG en van de GDB.
Het werd een prachtige dag, mede door de medewerking van Kees Posthumus, voor-drachtkunstenaar, die ons al meteen na de opening in canon liet spreken en bewegen.
Daarna konden de aanwezigen deelnemen aan een viertal ‘werkplaatsen’:

Pelgrimage-wandeling o.l.v. Anne de Jong,
Bibliodrama  o.l.v. Christien Duhoux,
Geweldloze weerbaarheid
oefenen met Jakhals en Giraffe o.l.v. Marijke Laane,
Contextueel Bijbellezen: dicht bij het verhaal, dicht bij jezelf o.l.v. Christiane Karrer.

 De deelnemers kwamen zeer enthousiast terug. Men had genoten. Voor velen had een werkplaats langer mogen duren.

 

 De Pelgrimage-wandeling

Na een heerlijke en goed verzorgde lunch, werden we verrast door de bijbelse interpretaties van Kees Posthumus. Op indrukwijzende manier heeft hij voor ons een aantal bijbelse hoofdfiguren neergezet, niet alleen als ‘historische’ persoonlijk-heden, maar hij gaf hen ook in het heden een plaats.
De dag werd afgesloten met een mooie viering, verzorgd door Rinske Phaff en  Ineke Reinhold. Na de overdenking speelde Bram Busschers een prachtige impro-visatie op de viool.
Daarna was er nog een hapje en een drankje, waarna ieder afscheid nam.

Men had genoten van een zeer geslaagde dag.

De stichting GDB bleef na deze dag - even - achter, maar zal in de komende jaren haar werk dat zij in 1917 is begonnen voortzetten, zij het alleen op een andere manier.

 Harry Schram, voorzitter.


Terug
  Meer informatie  
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl