Retraite over troost en vertroosting

Retraite over troost en vertroosting. Van 1 tot en met 3 november kwamen 15 mensen bijeen in Fredeshiem voor de retraite ‘Op een bankje’ over troost en vertroosting.

Ik heb als een van de deelnemers genoten van het programma dat door Christine Schlette en Jolanda Valk was samengesteld. Groepsgesprekken werden afgewisseld met muziek, wandelen door de mooie omgeving, samen eten en een gevarieerd avondprogramma.

In de groepsgesprekken vertelden de deelnemers over wat hen troost. Het waren soms heftige verhalen, bijzonder dat die met ons gedeeld werden. Gedichten, muziek, bijzondere schilderijen bieden de mensen troost. Zo maar wat voorbeelden: het lied ‘De achtbaan’ van Jan Rot., het stilleven van Helmantel met bijbel en groen takje een gedicht over een kleinkind.

We oefenden ons in de taal van het troosten, niet meteen reageren op het verhaal van de ander, stilte betrachten en vanuit de stilte de woorden te spreken die gesproken willen worden. Dat blijken dan zomaar woorden te zijn van hart tot hart. Woorden die verbinden.

Op de eerste avond keken we naar de documentaire ‘Donderdagen met Dirk de Wachter‘. Mooi om (nog) eens te bekijken.

Jolanda Valk had prachtige meditatieve muziek uitgezocht. Hier een voorbeeld. Voor wie meer wil beluisteren is hier de speellijst.

Een aantal deelnemers heeft in het verleden ook deelgenomen aan de retraites in Fredeshiem. Ze waren blij dat het nu weer kon.

Dit jaar zijn er twee retraites in Dopersduin gehouden en een in Fredeshiem. Begin volgend jaar gaat de leiding van beide retraites in gesprek voor een evaluatie en hopelijk kunnen we ook in 2024 weer een mooie retraites aanbieden. Het zoeken naar geschikte onderwerpen kan beginnen.

Hermine Dekkers