Tot jezelf komen en je batterij opladen! In Dopersduin nam ik deel aan de retraite ‘LICHT/GERAAKT’. Een groep van 17 vrouwen, waarin vanaf het begin verbinding, vertrouwen en warmte aanwezig waren. Een prachtige ervaring.

Ik had al vaak enthousiaste verhalen gehoord over de retraites, maar tot nu toe was ik er nooit aan toegekomen deel te nemen. Het was fijn deel te nemen, dus deze eerste retraite zal niet de laatste zijn.

Er was meditatie in verschillende vormen, stilte, lectio divina, dansmeditatie over een Bijbeltekst. Wandelen met z’n tweeën in gesprek (Emmaus-wandeling) in de mooie omgeving van Dopersduin of gewoon even in je eentje tussendoor genieten van de lente. Ik ben nog aan het nagenieten maar hier wat beelden.

De knoppen van de magnoliatak die aan het begin van de retraite nog gesloten waren, ontvouwde zich in de loop van deze drie dagen, zoals ook wij ons openvouwden voor alle indrukken.

Wakker worden met het geluid van merels, meesjes, spechten, wat een goed begin van de dag. De merel kwam deze retraite vaker langs: in het gedicht ‘Een merel’ van Rutger Kopland, dat een van de deelneemsters met ons deelde, in de schrijfopdracht, die verrassend mooi proza en poëzie opleverde en gewoon op het pad op weg naar het kerkje.

Mooie momenten, liederen, gedichten, gedachten als sterretjes in het mos. Als voorbeeld dit gedicht van een onbekende auteur.

Eén ster maakt de lucht minder dreigend
Eén kaars maakt de nacht minder zwart
Eén hand maakt de weg minder eenzaam
Eén stem maakt de dag minder stil
Eén vonk kan het begin van nieuw vuur zijn
Eén noot het begin van een lied
Eén kind het begin van een toekomst

Hartelijk dank aan de leiding Drieke, Iris en Margreet en aan de deelneemsters voor deze verrijkende dagen.

Hermine Dekkers

Enthousiast geworden? Er zijn nog enkele plekken op de retraite die gehouden wordt van 21 tot en met 23 april in Dopersduin.